Voetbaltaal in België nl

Door YellowOnline op zondag 12 juni 2016 20:45 - Reacties (10)
Categorie: Language, Views: 4.091

Van deze pauze tussen twee EK-voetbalwedstrijden door maak ik gebruik van een kleine blogpost over voetbaltaal. Zelf mis ik de Belgische commentaar hier in Duitsland. Frank Raes is geen Rik De Saedeleer, maar nog steeds eem zeer goede commentator en zelfs menig Nederlander verkiest hem boven hun eigen Frank Snoeks.

Maar hoe goed verstaat men eigenlijk het Belgische voetbaljargon daar in het noorden? Er zijn namelijk vele woorden en uitdrukking met betrekking tot voetbal die waarschijnlijk nooit de grens oversteken.


Lees verder »

Fantasietje: "De man die prijsschoot' nl

Door YellowOnline op vrijdag 1 augustus 2014 21:11 - Reacties (3)
Categorie: Language, Views: 2.822

(Zéér korte) uitleg onderaan de tekst.

Lees verder »

Proto-Indo-Europees voor beginners (deel 1) nl

Door YellowOnline op dinsdag 29 juli 2014 21:34 - Reacties (4)
Categorie: Language, Views: 8.528

( “ᚱᚢᚾᛟ”: als voor de dubbele punt geen vier runentekens zichtbaar zijn komt deze post er niet goed door in je browser, aangezien er veel speciale tekens gebruikt worden. Dit is het geval op mijn eigen Samsung Galaxy, bijvoorbeeld.)

Door omstandigheden heb ik ontzettend veel tijd om mezelf bij te scholen. De afgelopen maanden heb ik me vooral toegelegd op taalkunde en dat werpt zijn vruchten af: in augustus werk ik samen met een psycholinguïste aan een academisch onderzoek. Ah, ik zie mijn naam al staan op de cover van Science en Nature! Nou goed, dat is wat overdreven. Desalniettemin ben ik heel enthousiast hierover. Wordt misschien hier vervolgd.

Een andere interesse die mij nauw aan het hart ligt is geschiedenis. Geen domein beter om taalkunde en geschiedenis te verenigen dan etymologie; en dan is het moeilijk om niet vroeg of laat bij Proto-Indo-Europees te belanden. Er was in mijn laatste post over taalkunde zowaar vraag naar meer posts over dit onderwerp. Welnu, u vraagt, wij draaien: een zeer summiere inleiding tot Proto-Indo-Europees, vanaf hier PIE genoemd, voor de geïnteresseerden.


Lees verder »

Duits: de eszett, een ligatuur nl

Door YellowOnline op zondag 27 april 2014 22:10 - Reacties (16)
Categorie: Language, Views: 5.987

Na 4 maand in Duitsland te wonen spreek ik weliswaar goed Duits, maar mijn grammatica laat te wensen over. Moest ik eens tijd investeren in naamvallen leren, dan zou mijn Duits plots zéér goed zijn. Maar goed: voorlopig spreek ik Duits zonder naamvallen en daar struikelt eigenlijk geen enkele Duitser over. Ook hier kennen de mensen hun eigen taal niet meer.

Desalniettemin ben ik voor mijn vriendenschaar aan het thuisfront dé referentie geworden voor Duits. In België is Duits namelijk pas vierde taal, waar dat in Nederland eerder derde taal is. De concrete vraag die ik het meest krijg is ongetwijfeld hoe het nu zit met "die speciale s": de eszett. Wel, voor wie daarin geïnteresseerd is, een korte uitleg.


Lees verder »