Varanasi nl

Door YellowOnline op maandag 20 december 2010 12:36 - Reacties (5)
Categorie: Travel, Views: 4.479


Blijkbaar begin ik India gewoon te worden, ofwel heeft gisteren me deugd gedaan. We hebben in een groep van zes door de straten van Varanasi gezworven. Zes? Jawel: na I., het Zwitserse meisje, voegde ook G. uit Israel zich aan ons groepje toe. Met z'n zessen voelt iedereen zich meteen veiliger en minder alleen, waardoor het leven plots een heel stuk aangenamer wordt. Omdat we maar een dag allemaal samen waren hebben we dat gevierd: een copieuze maaltijd in een de steegjes van oud Varanasi, een doodsverachtende riksjarace (drie riksjas) door Varanasi naar huis en tenslotte een drink vannacht in mijn kamer (Kingfisher 8%) wat muziek en veel gebabbel. Het heeft ons allemaal een stuk opgepept, want we hadden het allemaal nodig.

Het gezelschap valt nu uit elkaar. T. en I. - er groeit wat tussen die twee - gaan via Mumbai naar Goa als zij ook een treinticket kan bemachtigen zoniet keert ze terug naar huis - een maand vroeger dan voorzien. G. heeft het omgekeerde traject als ons in Noord-India en vertrok zonet naar Khajuraho. Ik ga met de meisjes naar Nepal: Kathmando en Pokhara. Daar blijf ik een goeie week en begin januari ga ik door naar het zuiden en sluit ik min of meer aan op mijn originele traject.

Omdat mijn voorziene boekingen afgelopen zijn en we pas morgen kunnen vertrekken heb ik nog een nacht in Varanasi nodig. Het hotel is echter pokkeduur en echt flexibel stellen ze zich niet op: de meisjes gaan een van hun nachten hier niet gebruiken en wilden mij die deze nacht laten gebruiken maar het hotel gaat niet akkoord. Ik heb intussen ingechecked in een veel goedkoper (als in 80% goedkoper!) hotel in het oude centrum, alwaar ik vermoedelijk de enige blanke ben.

Vandaag hebben we een hele dag gespendeerd aan de ghats. Ontzettend veel touts alweer, maar behalve een heel opdringerige die ons een half uur gevolgd heeft hebben we niet veel problemen gehad.

Zoals geweten was er een bomaamslag op de ghats zo'n anderhalve week geleden: 37 gewonden, waaronder 5 buitenlandse toeristen, en een dode - een baby. Op die plek zijn er nu extra veiligheidsmaatregelen: de omgeving is afgezet en wie er binnen wil moet door een metaaldetector wandelen. Zinloos, aangezien ze het alarm dat bij bijna iedereen die er door loopt afgaat gewoon negeren. Het creert werkgelegenheid, dat wel.

De boten staakten trouwens gisteren en vandaag, na rellen met de politie. We zijn dus niet de Ganges opgevaren, maar daar zat ik toch niet speciaal op te wachten. Ik denk dat bij gebrek aan boat-wallahs de omgeving trouwens veel aangenamer was dan normaal.

Zelf heb ik nauwelijks foto's gemaakt aangezien er in ons gezelschap vandaag maar liefst drie fotografen waren voorzien van alle materiaal. Vooral onze Israelische gezel zijn foto's zijn oneindig beter dan wat ik ooit kan maken, dus ik post die foto's wel wanneer ik die per mail ontvang. Toch een kleine illustratie:

http://blog.hotelclub.com/wp-content/uploads/2009/04/ganges-varanasi.jpg

De crematies op de ghats, tenslotte, zijn uiteraard een fenomeen. Geen foto's daarvan omdat het verboden is. Bovendien zouden ze al evenmin policy proof zijn. In tegenstelling tot wat ik dacht worden de lijken niet per se helemaal ingepakt. Van de lijken die ik zag was overal het hoofd gewoon zichtbaar met enkel het lichaam ingepakt. Eerst worden ze met Gangeswater gewassen en vervolgens op de brandstapel gelegd. Gedurende een uur of drie worden ze langzaam verteerd door de vlammen. Anderen, zoals een zwangere vrouw die ik vandaag zag, worden om een of andere reden die ik vergeten ben, verzwaard met stenen en in de Ganges gegooid vanuit een bootje. Voor een duiker moet de Ganges geen pretje zijn.

Nu nog even tickets boeken: mijn vlucht van Chennai naar Delhi verplaatsen van de 19e naar de 21e; een mijn vlucht van Pokhara naar het zuiden regelen. Helaas lijken die transacties hier niet te lukken op deze internetverbinding :(

Namaste.

Volgende: Rust en contemplatie 12-'10 Rust en contemplatie
Volgende: Europa 12-'10 Europa

Reacties


Door Tweakers user MrPepper, maandag 20 december 2010 12:54

Anderen, zoals een zwangere vrouw die ik vandaag zag, worden om een of andere reden die ik vergeten ben, verzwaard met stenen en in de Ganges gegooid vanuit een bootje. Voor een duiker moet de Ganges geen pretje zijn.
Zo! Dat zijn dan wel schokkende beelden! Leuk dat je zo consequent blijft schrijven, ik ben een trouwe volger!

Door Tweakers user Hazurr, maandag 20 december 2010 13:36

Geen wonder dat mensen ziek worden van Gangeswater met die vuilnisdumps, begravingen en rioollozingen, Apart dat dat water behalve voor Russisch Roulette ook zoveel spirituele betekenissen kan hebben.

Door Tweakers user mvdam, maandag 20 december 2010 14:34

Weer een interresant verhaal :). Nog steeds heb je me niet afgeschrikt van India, je moet toch alles een keer gezien hebben :D.

Morgen verwachten we wel mooie afbeeldingen met jullie er ook een keertje op :)

Door Tweakers user itsyours2relive, maandag 20 december 2010 22:19

Namastee-ji YellowOnline,

Als je daar toch bent, kijk dan ook eens of je naar Bodh Gaya kan afreizen. De plek waar Gotama Siddhartha (de Boedha) verlichting vond onder de Bodi-boom. Ook Sarnath, een dagtrip vanaf je huidige lokatie. Geschikte reis vanaf Beneras, Varanassi.

Om Shivai!

Door Tweakers user YellowOnline, dinsdag 21 december 2010 09:48

itsyours2relive schreef op maandag 20 december 2010 @ 22:19:
Namastee-ji YellowOnline,

Als je daar toch bent, kijk dan ook eens of je naar Bodh Gaya kan afreizen. De plek waar Gotama Siddhartha (de Boedha) verlichting vond onder de Bodi-boom. Ook Sarnath, een dagtrip vanaf je huidige lokatie. Geschikte reis vanaf Beneras, Varanassi.

Om Shivai!
Daarvoor lees ik dit nu wat te laat vrees ik. Ik heb wel voorzien om onderweg naar Nepal te stoppen in zijn geboorteplaats.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.