Koken! Verse frieten met kip en een slaatje nl

Door YellowOnline op donderdag 12 oktober 2017 12:43 - Reacties (96)
Categorie: Cooking, Views: 6.903

Een gerecht waarbij je alles vers maken kan maar toch geen grote kookkunsten vereist zijn.
Friet
Eerst en vooral: frieten. Om het voor iedereen boven de rivieren duidelijk te maken:


https://tweakers.net/ext/f/ktfBrweHvEqZ2qTwSKKI1cJf/full.jpghttps://tweakers.net/ext/f/MUkgiJOZJituTled0s32mAPI/full.jpg
FrietPatatZo, nu we deze discussie achter de rug hebben kunnen we frieten bakken.


Benodigdheden
- Aardappelen (melig - "Bintje" is de klassieker thuis, frituren gebruiken "Innovator")
- Friteuse
- Frituurvet (ossevet of paardevet is het beste, maar je arts gaat vast niet akkoord)

Recept
Eigenlijk is het heel eenvoudig: schil de aardappelen en snijdt ze in reepjes van ongeveer 10x10mm. Als het het vaker doet, zoals ik, kan je daar ook een eenvoudige frietsnijder voor kopen.


https://tweakers.net/ext/f/VkinTKldfsCA6zNDCr0TH2HW/full.jpghttps://tweakers.net/ext/f/2p3otrYLHZ7w1CU2MWlKTge9/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/DKBTVioWe1YOwYMzbF893iYy/full.jpg

Bak de frieten op 140°C tot ze drijven en borrelen ("zingen)". Dat duurt een minuutje of 5. Haal ze dan uit de friteuse en laat ze rusten op wat keukenpapier (dat vet absorbeert). Dit voorbakken heeft als bedoeling dat de binnenkant smeuïg is. De pauze moet minstens een half uurtje zijn. In deze tijd kan je je met de rest van het eten bezig houden.


https://tweakers.net/ext/f/FEmiXDWse4YkRhWhe2IrbahV/full.jpghttps://tweakers.net/ext/f/qGedF6CVY4BCiUg1c6X9HhPS/full.jpghttps://tweakers.net/ext/f/yN9J2vmeAX3jIcRejPQJJrsO/full.jpg

Daarna kunnen we afbakken: de friteuse op 180°C en friteren tot ze mooi goudgeel zijn. Ze zijn klaar als ze beginnen drijven, maar wie graag tijden heeft: dat zal ongeveer 5 minuten zijn.


https://tweakers.net/ext/f/8NE6rLIb08LxKqpppdyJrwqu/full.jpghttps://tweakers.net/ext/f/fuTcv7d1VVaSIGPFCIbtAUtV/full.jpg

Voila, echte Belgische frieten, te eten met tartare, pickles of mayonaise. Ketchup is voor Amerikanen.


Slaatje
Slechts een aantal overwegingen. Koop sla, snijdt enkele groenten, serveer met olie en eventueel azijn. Dat is de essentie van elk slaatje.
Qua groeten: in mijn slaatjes is bijna altijd tomaat, ajuin, gele paprika en komkommer. Qua kleur heb je dan altijd een mooi resultaat. Als je tijd teveel hebt kan je van bv. courgette en wortel ook nog mooie sliertjes maken.
Er is veel variatie in sla. Kropsla, rucola, veldsla, marigold, lollo rosso, radiccio, ijsberg, ... Het budgetvriendelijkst is verse sla. Voorverpakte sla is véél duurder en je moet 'm eigenlijk ook wassen, dus zoveel minder werk heb je er niet aan. Het enige voordeel van voorverpakte sla is dat je een mix kopen kan. Dat is moeilijker zelf te doen, tenzij je voor grote groepen kookt.
Wat olie betreft gebruik ik voor zulke dingen eigenlijk enkel olijfolie. Te vinden in Italiaanse en Griekse winkels. Supermarktolijfolie à la Bertoli is goed genoeg om te koken, maar eigenlijk nogal triest van smaak. Als je (wijn)azijn gebruikt is dat dan weer minder belangrijk, aangezien door de azijn de smaak van de olie sowieso verdrukt wordt.
Verdere ideeën: noten, zonnebloempitten en pijnboompitten passen goed bij sla. Mosterd past goed in een vinaigrette. Vermijdt kant-en-klare dressings (meestal op basis van mayonaise): dat is echt rotzooi.


Kip
De beste kip koop je van een slager die kip aan 't spit verkoopt. Tenzij je zelf een roterende grill hebt thuis kan je daar niet mee concurreren. Indien je dit niet meteen in de buurt hebt kan zelf kip in de oven maken. Lekkerder dan een kipfilet in de pan en niet veel meer werk, tenzij dan dat je er natuurlijk de botjes bij moet nemen.


Benodigdheden
(Hardcore)
- Levende kip
- Hakbijl
- Olie en kruiden
(Alternatief)
- Hele kip ontdaan van ingewanden etc.
- Olie en kruiden

In vergelijking met mijn kindertijd zijn we eigenlijk toch vervreemd van ons eten. Wie slacht nu zelf nog een kip? Ikzelf ook niet - al was het maar omdat ik geen kippen kan houden op mijn balkon ergens op het 5e verdiep van een Berlijns appartement.
Voor het volledige plaatje: als de kip dood is, meestal door onthoofding, moet ze gepluimd worden en moeten de ingewanden verwijderd worden. Dit doet de poelier voor jou als je een hele kip koopt.
Wrijf de kip in met wat olie en kruiden. Als olie is zonnebloemolie de betere keuze. Olijfolie is niet zo gezond bij hoge temperaturen. Voor de kruiden kan je je fantasie de vrije loop laten ("waarmee wil ik een dode kip masseren vandaag?"), maar klassiek wordt vooral paprikapoeder en peper gebruikt. Geen zout omdat het dehydradeert en de kip lang bakt.
Hoe lang? Voorverwarm de oven op 180°C. Als de oven op temperatuur is kan de kip er in en we rekenen op 15 minuten per kwart kilo (dus een uur per kilo). In principe kan je die kip rustig laten braden, zelf lepel ik om de zoveel tijd wat braadvet op en giet het over de kip. Zo blijft het vlees extra sappig.
https://tweakers.net/ext/f/uZrVxkXfhWShvC4GjDod4nlV/full.jpghttps://tweakers.net/ext/f/kWrsTucSNNe1Iy0kRK4ZusHU/full.jpghttps://tweakers.net/ext/f/518Ue2lF0F2mXiBCFi2g71BB/full.jpg

Als de kip gaar is kan je ze hetzij in stukken knippen met een speciale kipschaar en zo serveren; of je verwijderd met de hand alle vlees van de botten zoals ik. Dat is relatief veel werk, vettig, je verbrandt logischerwijze je handen en de kip koelt intussentijd af, dus ik raad het niet aan. Met kleine kinderen of moeilijke eters ("ieeeee, botten") is het desalniettemin soms nodig.

Ik ga nooit punten voor presentatie krijgen en blijf daarom ook ver weg van Instagram, maar deze simpele maaltijd was het eindresultaat:


https://tweakers.net/ext/f/bzxW98qQ3BtmWOe0EipDByEx/full.jpg

Smakelijk!


Recycleer eens een kip
Als we dan toch bezig zijn: na het skelet van die kip van vlees te ontdoen (vooral borst en vleugels) blijft er hier en daar toch nog wat vlees hangen. Ook de huid en botten hebben nog goede kipsmaak al eten we ze niet (al zijn er mensen die de huid eten). het is zonde dit weg te gooien aangezien we daar nog een goeie bouillon van kunnen trekken.
Bouillon is simpel: gooi al het kippenafval in een kom, zet onder water, breng kort aan de kook en laat dan lang sudderen. Hoe lang? Zo lang mogelijk. Voor een goeie bouillon is 3 uur het minimum. Meestal lees ik 8 uur in recepten. Maar dat is urenlang op de laagste stand van het fornuis hé.
Als je kant en klare kippensoep wil kan je eerst wat ajuin stoven en er dan de andere klassieke soepgroenten bij doen (wortel, selder, prei). Ik ga de bouillon in mijn pompoensoep gebruiken en gebruik die groenten in die context, dus hier is het niet nodig. Ik doe er enkel een boucquet garni bij van peterselie, tijm en laurier. Eventueel kan je daar nog rozemarijn, kervel, dragon en koriander aan toevoegen. Ook knoflook past goed.

https://tweakers.net/ext/f/bnF9OMLYgrA1hTcbFQpzkJ7o/full.jpg
Wanneer de bouillon lang genoeg op het vuur gestaan heeft gieten we het door een zeef, zodat al onze botten en dergelijke weggefilterd zijn.

https://tweakers.net/ext/f/rhfG1z5pLMrr8YW4wHvy1z1n/full.jpghttps://tweakers.net/ext/f/bjLaEfAoucho14OdZNs5GGnW/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/7t51hTkpFjveQ67ELg9NYkJB/full.jpg
Et voilà: onze bouillon is klaar. Deze kan meteen zo gebruikt worden in mijn pompoensoep, ingevrorern worden of doorgekookt worden zodat we een gelei-achtige substantie krijgen zoals commerciële bouillon (het water is eenvoudigweg weggekookt). Dan kan het compacter ingevroren worden. Tenzij je heel grote hoeveelheden maakt is dat thuis normaal gezien onnodig.

https://tweakers.net/ext/f/NngyzNOip57pVc9ydUoVQjDk/full.jpg

Toevoeging ivm. friet en patat (@comments):

https://tweakers.net/ext/f/oD6MLMjJaDkK5eJf2UAyL7Aj/full.jpg

:)

Volgende: YellowOnline Mini is nu Beta 02-'18 YellowOnline Mini is nu Beta
Volgende: R.I.P. 06-'17 R.I.P.

Reacties


Door Tweakers user mat.hi.as, donderdag 12 oktober 2017 12:48

Eerst en vooral: frieten. Om het voor iedereen boven de rivieren duidelijk te maken:
Mijn opa en oma zijn Belgisch. Ik weet nog dat ik als klein manneke erg blij was toen we tussen de middag biefstuk en patatten gingen eten. Krijg je gewone aardappels voorgeschoteld... ;(


Door Tweakers user HenkDePoema, donderdag 12 oktober 2017 13:50

Het is gewoon patat natuurlijk }> . Als ik bij de snackbar een patatje oorlog bestel, zal ik geen hele aardappelen met saté en mayo in een bakje krijgen. :O :+Door Tweakers user Gieltje, donderdag 12 oktober 2017 14:07

hmm huisgemaakte friet, altijd de moeite waard
Door Tweakers user Raling, donderdag 12 oktober 2017 14:32

Wat? Zijn er mensen die de huid van de kip niet op eten? Dat is toch juist waar de meeste smaak aan zit?
Patat.

@hieronder:
De Belgische frituur kan ik als Nederlander gewoon niet meer serieus nemen. Frituur mevrouw vond het raar dat ik terugkwam omdat ze de 'huisgemaakte runder burger' ook gewoon in de frituur had geflikkerd. Zelfs een McDonald's hamburger smaakte beter omdat die hun surrogaat burgers tenminste wel grillen. "Ik krijg nooit klachten, maar het zijn altijd de Hollanders die klagen!" :D

edit: Dit was 1 slechte ervaring. Ik ga er van uit dat ik gewoon de verkeerde frituur binnen ben gelopen.

Het bier was wel heerlijk! :>

[Reactie gewijzigd op donderdag 12 oktober 2017 23:57]


Door Tweakers user SaiKoTiK, donderdag 12 oktober 2017 14:34

HenkDePoema schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 13:50:
Het is gewoon patat natuurlijk }> . Als ik bij de snackbar een patatje oorlog bestel, zal ik geen hele aardappelen met saté en mayo in een bakje krijgen. :O :+
Als je in een belgische frituur 'patatje oorlog' besteld zullen ze je anders aangapen als een zieke koe (zeker bij de frietchinees).
En nog erger als je dan uitlegt wat je er mee bedoelt!

Door Tweakers user YellowOnline, donderdag 12 oktober 2017 14:52

Raling schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 14:32:
Wat? Zijn er mensen die de huid van de kip niet op eten? Dat is toch juist waar de meeste smaak aan zit?
Patat.

@hieronder:
De Belgische frituur kan ik als Nederlander gewoon niet meer serieus nemen. Frituur mevrouw vond het raar dat ik terugkwam omdat ze de 'huisgemaakte runder burger' ook gewoon in de frituur had geflikkerd. Zelfs een McDonald's hamburger smaakte beter omdat die hun surrogaat burgers tenminste wel grillen. "Ik krijg nooit klachten, maar het zijn altijd de Hollanders die klagen!"

Het bier was wel heerlijk! :>
In Belgische frituren worden hamburgers altijd gefrituurd ipv. gebakken. Zeker de bekende Bicky Burger. Ik denk dat mijn post daarover mijn meest bekeken is zelfs. Pikant detail: de leverancier is een Nederlandse firma: Beckers.
Gelukkig zijn het de sausen die een Bicky lekker maken. Volgende week ben ik na lange tijd nog eens in België en dat wordt het eerste dat ik eet :)
Maar normaal gezien bak je een hamburger natuurlijk. Dat neemt niet weg dat in een ander land klagen dat dingen anders zijn natuurlijk niet op prijs gesteld wordt. Zo versterk je inderdaad vooroordelen. 't Zelfde geldt als ik als Belg over vleeskroketten begin te klagen in een Zwolse frituur.


Door Tweakers user HenkDePoema, donderdag 12 oktober 2017 15:16

SaiKoTiK schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 14:34:
[...]


Als je in een belgische frituur 'patatje oorlog' besteld zullen ze je anders aangapen als een zieke koe (zeker bij de frietchinees).
En nog erger als je dan uitlegt wat je er mee bedoelt!
De kans dat ik bij een frietchinees (prachtig :D ) naar binnenloop is dan ook niet heel groot!
En als ze me bij de frituur aangapen als een zieke koe vraag ik me af waarvan ze zo ziek zijn geworden ;)


Door Tweakers user NTwoO, donderdag 12 oktober 2017 15:51

Friet is het beste als jij vastkokend aardappelen eerst opsnijden en dan 20 minuten in heel zout water kookt. Dat levert friet op waarbij mensen hun vingers bij opeten. De binnenkant is dan net gepoft aardappel. Mmmmmm. Friet.

Door Tweakers user IStealYourGun, donderdag 12 oktober 2017 15:51

Raling schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 14:32:
Wat? Zijn er mensen die de huid van de kip niet op eten? Dat is toch juist waar de meeste smaak aan zit?
Patat.
Er zijn zelfs mensen die geen kip eten.
Een groot pak in gelijk gesneden aardappelen, langzaam gegaard in gloeiend ossenvet met een sausje van opgewerkt eigeel met mosterd en olie.

Door Tweakers user Qwerty-273, donderdag 12 oktober 2017 15:51

te eten met tartare, pickles of mayonaise.
Dan wel de echte Amsterdamse piccalilly van Kesbeke!!!!
En er naast lekkere tulpen knolletjes!!!!

Door Tweakers user NTwoO, donderdag 12 oktober 2017 15:51

Zout is nodig om te zorgen dat er niet te veel vocht in de aardappelen inzuigt.

Door Tweakers user YellowOnline, donderdag 12 oktober 2017 15:55

NTwoO schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 15:51:
Friet is het beste als jij vastkokend aardappelen eerst opsnijden en dan 20 minuten in heel zout water kookt. Dat levert friet op waarbij mensen hun vingers bij opeten. De binnenkant is dan net gepoft aardappel. Mmmmmm. Friet.
Nog los daarvan dat dit zo ongeveer het tegendeel is van alles wat ik schreef: zout op voorhand op de frieten verzwakken de structuur (omdat zout water opneemt). Zo krijg je net minder krokante frieten.

Door Tweakers user YellowOnline, donderdag 12 oktober 2017 16:11

Qwerty-273 schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 15:51:
[...]

Dan wel de echte Amsterdamse piccalilly van Kesbeke!!!!
En er naast lekkere tulpen knolletjes!!!!
Tulpenknolletjes? Ik wist niet dat dat gegeten werd. Maar pickles is inderdaad hetzelfde als piccalilly. Ik denk wel dat dat met uitsterven bedreigd is. Jonge mensen eten dat niet meer.

[Reactie gewijzigd op donderdag 12 oktober 2017 16:11]


Door Tweakers user heuveltje, donderdag 12 oktober 2017 16:49

Wie eet er nu niet de huid van de kip :?
das net het lekkerste gedeelte :)

Door Tweakers user brn, donderdag 12 oktober 2017 16:51

Ik mis de kindvriendelijke optie: met appelmoes !!

Door Tweakers user NTwoO, donderdag 12 oktober 2017 16:56

YellowOnline schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 15:55:
[...]


Nog los daarvan dat dit zo ongeveer het tegendeel is van alles wat ik schreef: zout op voorhand op de frieten verzwakken de structuur (omdat zout water opneemt). Zo krijg je net minder krokante frieten.
Smaken verschillen wellicht, maar het zal ook van de methode afhangen. Mijn methode heeft wel op 2 keer een enorme lof ontvangen. De ene was voor het kinderfeest van mijn zoon waar de kinderen opmerkingen maakte als "Dit is de lekkerste friet ooit" en "Jij zou een friettent moeten openen". Een andere geval was bij een BBQ competitie op de zaak waar ik met eerste prijs naar huis ging. De jury was 3 van onze management wat in een kookgilde zit. Een van ze kwam naar mij om specifiek te vragen hoe precies ik mijn friet zo lekker kreeg. Je thuisbasis is een beetje ver weg, maar ik zou zeggen kom een keertje langs ;)


Door Tweakers user NLMarcel194, donderdag 12 oktober 2017 17:22

waar is bal130

[Reactie gewijzigd op donderdag 12 oktober 2017 17:23]Door Tweakers user BadpunK, donderdag 12 oktober 2017 17:29

Meestal gebruik ik reuzel, dat vond mijn dokter goed. Deze dokter Oetker schrijft mij ook vaak zoute pizza e.d. voor. :+

Door Tweakers user 6129(15), donderdag 12 oktober 2017 17:44

Qwerty-273 schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 15:51:
[...]

Dan wel de echte Amsterdamse piccalilly van Kesbeke!!!!
En er naast lekkere tulpen knolletjes!!!!
Bedankt voor deze tip. Ik had er geen idee van dat men tulpenbollen ook effectief at. Of beter: Ik weet dat met in wanneer was het in de 16de of 17de Eeuw men in de Nederlanden geprobeerd heeft om tulpenbollen te consumeren. Resultaat: Een hoop mensen omgekiept, dusss :+ .

In elk geval, interessante producten, dit ga ik zeker eens bestellen.

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 12 oktober 2017 18:07

Raling schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 14:32:
Wat? Zijn er mensen die de huid van de kip niet op eten? Dat is toch juist waar de meeste smaak aan zit?
Patat.

@hieronder:
De Belgische frituur kan ik als Nederlander gewoon niet meer serieus nemen. Frituur mevrouw vond het raar dat ik terugkwam omdat ze de 'huisgemaakte runder burger' ook gewoon in de frituur had geflikkerd. Zelfs een McDonald's hamburger smaakte beter omdat die hun surrogaat burgers tenminste wel grillen. "Ik krijg nooit klachten, maar het zijn altijd de Hollanders die klagen!"

Het bier was wel heerlijk! :>
Er zijn gelukkig uitzonderingen. De frituur bij ons in het dorp heeft netjes een grillplaat voor wanneer iemand een burger besteld. En als je een burger besteld kan je zelfs langer wachten dan wanneer je voor een friet gaat. Ze maken er werk van en dat proef je ook.

* Blokker_1999 haalt frieten in de frituur en patat bij de boer.

Door Tweakers user vanaalten, donderdag 12 oktober 2017 21:16

OK, behalve die fout van de aardappelen per ongeluk 'patat' noemen (klopt niet, hè! Moet aardappelen zijn!) heb ik er nog een: "ajuin". Da's dus gewoon "ui". Beetje duur doen over een ui, tssssk! ;)

Door Tweakers user Raling, donderdag 12 oktober 2017 23:52

YellowOnline schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 14:52:
[...]


In Belgische frituren worden hamburgers altijd gefrituurd ipv. gebakken. Zeker de bekende Bicky Burger. Ik denk dat mijn post daarover mijn meest bekeken is zelfs. Pikant detail: de leverancier is een Nederlandse firma: Beckers.
Gelukkig zijn het de sausen die een Bicky lekker maken. Volgende week ben ik na lange tijd nog eens in België en dat wordt het eerste dat ik eet :)
Maar normaal gezien bak je een hamburger natuurlijk. Dat neemt niet weg dat in een ander land klagen dat dingen anders zijn natuurlijk niet op prijs gesteld wordt. Zo versterk je inderdaad vooroordelen. 't Zelfde geldt als ik als Belg over vleeskroketten begin te klagen in een Zwolse frituur.
Ja, de hamburgers van Beckers (en andere merken) gaan hier thuis en bij de snackbar ook gewoon in de frituur. Maar dat zijn in de fabriek samengeperste hamburgers, dat kan gewoon in de frituur. Ik kan mij moeilijk voorstellen dat het normaal is om een vers geknede burger van rundergehakt te frituren. Daarmee gaat alle smaak gewoon verloren en wordt ie ontzettend taai. Zo'n verse burger hoort gewoon eventjes op de grill.

Doen jullie Belgen die echt allemaal in de frituur? Ik ging er eigenlijk van uit dat ik met mijn n=1 ervaring gewoon een verkeerde frituur te pakken had en m'n klachten gegrond waren.
Ik zal m'n post een klein beetje aanpassen/nuanceren. M'n rant na 1 slechte ervaring is een beetje ongepast.

Maar alsnog, waarom zou je de huid van de kip laten liggen? :p

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 oktober 2017 00:03]


Door Tweakers user Raling, donderdag 12 oktober 2017 23:55

edit: dubbel

[Reactie gewijzigd op donderdag 12 oktober 2017 23:56]


Door Tweakers user dodge_911, vrijdag 13 oktober 2017 00:16

Frit! Friet is voor beginners ;)

Door Tweakers user onok, vrijdag 13 oktober 2017 00:31

Ik gebruik patat en friet beiden door elkaar heen. Bij sommige snackbars in de Betuwe zeggen ze zelfs "patat friet". Misschien is dat het voordeel van tussen de rivieren opgegroeid zijn? :P Ik zie het eerlijk gezegd nergens in Nederland verwijzen naar hele aardappelen (die dingen heten namelijk aardappelen, geen patat :P)
Leuk blogje, ik krijg er honger van :)

Door Tweakers user WhiteDog, vrijdag 13 oktober 2017 07:56

Raling schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 23:52:
[...]
Doen jullie Belgen die echt allemaal in de frituur? Ik ging er eigenlijk van uit dat ik met mijn n=1 ervaring gewoon een verkeerde frituur te pakken had en m'n klachten gegrond waren.
Ik zal m'n post een klein beetje aanpassen/nuanceren. M'n rant na 1 slechte ervaring is een beetje ongepast.
Er is geen zinnig mens die een versgemaakte hamburger in het frituurvet gaat bakken. Ik ken geen enkele frituur waar men claimt met verse hamburgers te werken. In principe heb je enkel de bicky burger (of imitatie van een ander merk). Dit zijn gewoon hamburgers gemaakt om te frituren zoals al vernoemd.

Wat we in België ook wel hebben is "het hamburgerkot". Een kraam op markten, feesten, langs de weg... waar je al dan niet versgemaakte hamburgers koopt die tussen een normale pistolet gaan. Deze hamburgers worden gebakken in olie en/of boter :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 oktober 2017 07:57]Door Tweakers user Tazzios, vrijdag 13 oktober 2017 08:28

Friet/Patat, gezien je bij de Benodigdheden en de rest van het blog voor het veilige 'Aardappelen' kiest lijk je niet zo zeker van je zaak. }>

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 oktober 2017 08:29]


Door Tweakers user mux, vrijdag 13 oktober 2017 08:32

YellowOnline schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 14:52:
(...) Dat neemt niet weg dat in een ander land klagen dat dingen anders zijn natuurlijk niet op prijs gesteld wordt. Zo versterk je inderdaad vooroordelen. 't Zelfde geldt als ik als Belg over vleeskroketten begin te klagen in een Zwolse frituur.
Nee maar je mist het punt: De Belgen zijn fout, en Nederlanders goed ;-)

(ik ben toch zo'n productieve reageerder)

Door Tweakers user walteij, vrijdag 13 oktober 2017 09:13

brn schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 16:51:
Ik mis de kindvriendelijke optie: met appelmoes !!
Kinderen voor kinderen heeft daar zelfs een liedje van :).

En ik als Noord-Brabander in Zuid Holland blijf ook altijd friet/frites zeggen!

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 oktober 2017 09:16]


Door Tweakers user Kiswum, vrijdag 13 oktober 2017 09:41

Gewoon lekker bij friet houden zoals we het in het Zuiden, België en Frankrijk (pommes frites) noemen.
De enige reden waarom een patatje oorlog geen friet oorlog heet, is doordat het boven de rivieren / in het Westen is bedacht. Mooi trouwens dat iemand uit Utrecht ook gewoon friet zeg. Utrecht is toch duidelijk boven de rivieren?)
Ik ben benieuwd of de mensen uit het Westen binnenkort ook met de patatsaus aankomen (red. Patatsaus is een tweelingbroer van Frietsaus).
- Frituurvet (ossevet of paardevet is het beste, maar je arts gaat vast niet akkoord)
Een Airfryer is het beste :P
schil de aardappelen
, met schil zou beter zijn doordat de vitaminen net onder de schil zitten. Tevens kost het minder tijd :D
Ook de huid en botten hebben nog goede kipsmaak al eten we ze niet (al zijn er mensen die de huid eten)
Ik ben het eens met de rest, de huid is het lekkerste gedeelte van de kip, gewoon opeten dus! (ik ben benieuwd of je ook naar de KFC gaat, want de specialiteit zit juist in de vel).

Verder een mooi recept met lekkere dingen erin!

Door Tweakers user YellowOnline, vrijdag 13 oktober 2017 10:00

Raling schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 23:52:
Doen jullie Belgen die echt allemaal in de frituur? Ik ging er eigenlijk van uit dat ik met mijn n=1 ervaring gewoon een verkeerde frituur te pakken had en m'n klachten gegrond waren.
Ik zal m'n post een klein beetje aanpassen/nuanceren. M'n rant na 1 slechte ervaring is een beetje ongepast.
Zoals ook WhiteDog zei: verse hamburgers is iets dat frituren normaal gezien niet verkopen. Ze verkopen enkel die diepvries hamburgers. De naam van het ding is ook een hint hé: een frituur. Ze frituren dingen ;)
Een echte hamburger wordt natuurlijk gebakken of gegrilld. Ik hbe nog nooit gehoord van iemand in België die een verse hamburger in de friteuse gooit. In Spanje zijn ze daar wel toe in staat - misschien was het een Spanjaard in die frituur :+
Nee dank u. Dat is zoals bier zonder alcohol, cola zonder suiker of magere melk. Als je dan toch iets ongezonds eet of drinkt moet je niet flauw doen. De oplossing is minder vaak ongezonde dingen eten of drinken wat mij betreft.
Kiswum schreef op vrijdag 13 oktober 2017 @ 09:41:
[...]
Ik ben het eens met de rest, de huid is het lekkerste gedeelte van de kip, gewoon opeten dus! (ik ben benieuwd of je ook naar de KFC gaat, want de specialiteit zit juist in de vel).
Bah, neen, huid eet ik niet. Maar ieder z'n meug. En neen, mij zal je nooit zien in KFC. In tegenstelling tot McDonald's ben ik daar zelfs nog nooit geweest. Het was niet mogelijk:
België (en Zwitserland) zijn twee van de weinige landen in de wereld waar KFC niet bestaat. Om dezelfde reden dat Burger King in België niet bestond tot voor zeer kort: marktverzadiging.
In ieder geval: ik ben geen fan van fastfoodketens en je zal mij dan ook niet in een KFC zien (of McDonald's, of Subway of die koffieketen waarvan de naam mij ontsnapt). Ik hecht teveel belang aan eten daarvoor. Zelfs als het snel moet gaan zijn er altijd betere alternatieven dan dat.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 oktober 2017 10:01]


Door Tweakers user Laurensius88, vrijdag 13 oktober 2017 10:39

HenkDePoema schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 13:50:
Het is gewoon patat natuurlijk }> . Als ik bij de snackbar een patatje oorlog bestel, zal ik geen hele aardappelen met saté en mayo in een bakje krijgen. :O :+
Dat komt omdat die beste man geld aan jou moet verdienen.. maar diep van binnen gaat die man gewoon dood omdat er weer een of andere stadskakker het verschil niet weet. :Y)

Door Tweakers user T.C, vrijdag 13 oktober 2017 11:18

Ik heb medelijden met die onwetende mensen die patat bestellen.
Die arme man in de friettent moet zijn best doen om niet in tranen uit te barsten.

Ik bestel friet.

Door Tweakers user YellowOnline, vrijdag 13 oktober 2017 11:24

Kooktips van een Engelsman? :>

Eigenlijk is het bakken hetzelfde, hij doet enkel nog een stap voorheen.

Zoals hier: https://www.youtube.com/watch?v=oHg5SJYRHA0

Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 13 oktober 2017 12:21

Ik kwam vorige week vanuit Nederland terug over de E19 en reed op een gegeven moment een tankstation voorbij (op NL grondgebied) met een spandoek dat adverteerde dat er "Vlaamse friet" werd verkocht.

Door Tweakers user easyriider, vrijdag 13 oktober 2017 12:58

Rare jongens, die Belgen. :Y)

Door Tweakers user YellowOnline, vrijdag 13 oktober 2017 13:15

Blokker_1999 schreef op vrijdag 13 oktober 2017 @ 12:21:
Ik kwam vorige week vanuit Nederland terug over de E19 en reed op een gegeven moment een tankstation voorbij (op NL grondgebied) met een spandoek dat adverteerde dat er "Vlaamse friet" werd verkocht.
Het is enkel boven de Maas en Waal dat "patat" gebruikt wordt. Waarschijnlijk reed jij ergens op de E19 in Noord-Brabant.

Ik heb helemaal onderaan aan mijn blogpost een kaart toegevoegd over friet/patat.

Door Tweakers user deguus, vrijdag 13 oktober 2017 14:04

Friet.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 oktober 2017 14:05]Door Tweakers user Nogne, vrijdag 13 oktober 2017 14:44

Tsja, wat kan ik zeggen. Leuke blog, maar het blijft patat. :+


Door Tweakers user YellowOnline, vrijdag 13 oktober 2017 15:43

In de Van Dale wordt patat zelfs verklaard met het woord friet :+

friet (de; v(m); meervoud: frieten)
1 reepjes rauwe aardappel, in olie gefrituurd; = patates frites: een frietje eten portie friet; friet met met mayonaise

pa·tat (de; v(m))
1 friet: patat met een portie patat met mayonaise

(patat als woord voor aardappel is geen AN en ontbreekt dan ook - althans online)

QED

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 oktober 2017 15:44]


Door Tweakers user Luuk1983, vrijdag 13 oktober 2017 15:50

Wikipedia is dan weer grappig:
Patat kan verwijzen naar:
in Nederland: friet
in België en delen van zuidelijk Nederland: aardappel
En op de pagina van friet:
De naam van friet of patat is afgeleid van patates frites, Belgisch-Frans voor 'gefrituurde aardappelen'.
En dat geeft natuurlijk ook meteen aan dat zowel patat als friet beiden van de oorspronkelijke naam afkomen. In die zin betekent patat aardappel en friet gefrituurd.

Desalniettemin is het gewoon friet natuurlijk

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 oktober 2017 15:51]


Door Tweakers user Technomania, vrijdag 13 oktober 2017 15:53

Ossewit om in te bakken geeft het lekkerste resultaat :P

Door Tweakers user YellowOnline, vrijdag 13 oktober 2017 15:58

Luuk1983 schreef op vrijdag 13 oktober 2017 @ 15:50:
Wikipedia is dan weer grappig:


[...]


En op de pagina van friet:

[...]

En dat geeft natuurlijk ook meteen aan dat zowel patat als friet beiden van de oorspronkelijke naam afkomen. In die zin betekent patat aardappel en friet gefrituurd.

Desalniettemin is het gewoon friet natuurlijk
Om de serieuze linguïstische toer even op te gaan: de oorsprong van zowel patat als friet is inderdaad het Belgisch-Franse patates frites, gefrituurde aardappel. Patates is ontleend uit het Spaans, die het dan weer van batata uit het Taíno (een Arawakaanse taal uit de Caraïben) hebben.

Wat alweer bewijst dat patat natuurlijk onzin is voor friet :+

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 oktober 2017 16:00]Door Tweakers user YellowOnline, vrijdag 13 oktober 2017 17:01

Technomania schreef op vrijdag 13 oktober 2017 @ 15:53:
Ossewit om in te bakken geeft het lekkerste resultaat :P
Technomania schreef op vrijdag 13 oktober 2017 @ 15:53:
Ossewit om in te bakken geeft het lekkerste resultaat :P
Twee problemen:
1) Vele moderne friteuses, zoals de mijne, werken niet meer met vast frietvet. De zekering schiet meteen aan omdat hij denkt dat hij oververhit als ik dat probeer. Enkel vloeibaar vet gaat nog.
2) Vindt maar eens ossewit hier in Duitsland :(

Door Tweakers user Silent7, vrijdag 13 oktober 2017 23:39

Aardappels wassen
in lengte doormidden (met schil)
de helft in lengte in 3 a 4 gelijke delen/partjes

pan met ruim kokend water
aardappel partjes erin met bakpoeder
even een minuut of 10 koken

Ondertussen smaak olie maken, olie warm tot heet maken met knoflook, rozemarijn thijm etc. de smaak ervan laten opnemen

Afgieten
uitdampen
in grote schaal opgooien met de gezeelfde olie
Op bakplaat, schil naar beneden in hete oven tot goudbruin

Zout toevoegen naar smaak

Bernaise of Hollandaise erbij.
BAM
Heerlijk eten, heerlijke geuren tijdens het koken

De bakpoeder zorgt voor een zeer knapperig resultaat
Ik wil geen frituurding in huis, zoon wil wel friet/patat, en dit heeft zijn voorkeur boven welke restaurant patat/friet dan ook. Laatste keer uit eten wilde hij met zijn toen nog 12 jaar geen eens patat/friet omdat het thuis toch lekkerder is :D
(oh vorig jaar wilde hij nog graag naar dat restaurant voor biefstuk en patat/frietjes.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 oktober 2017 23:41]


Door Tweakers user T.C, vrijdag 13 oktober 2017 23:46

YellowOnline schreef op vrijdag 13 oktober 2017 @ 17:01:
[...]

[...]


Twee problemen:
1) Vele moderne friteuses, zoals de mijne, werken niet meer met vast frietvet. De zekering schiet meteen aan omdat hij denkt dat hij oververhit als ik dat probeer. Enkel vloeibaar vet gaat nog.
2) Vindt maar eens ossewit hier in Duitsland :(
Daarom ook de ouderwetse frietpan op het fornuis.
Geen zekeringen... enkel gas en waakzaamheid.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 oktober 2017 23:48]


Door Tweakers user zwerfkater, zaterdag 14 oktober 2017 00:30

Blokker_1999 schreef op vrijdag 13 oktober 2017 @ 12:21:
Ik kwam vorige week vanuit Nederland terug over de E19 en reed op een gegeven moment een tankstation voorbij (op NL grondgebied) met een spandoek dat adverteerde dat er "Vlaamse friet" werd verkocht.
ja op de a2 ook zoon tankstation geloof de shell ik bestellen hebben ze geen belse mayo erbij alleen hollandse

Door Tweakers user burne, zaterdag 14 oktober 2017 01:24

friepapietentat!

[Reactie gewijzigd op zaterdag 14 oktober 2017 01:24]


Door Tweakers user ASS-Ware, zaterdag 14 oktober 2017 11:18

Gooi die friet eens op de BBQ ipv in de frituurpan.
Natuurlijk niet recht boven de kolen, maar indirect, dat levert heerlijke vetvrije frietjes op.
Werkt ook goed met kip overigens, een hele kip op de BBQ, indirect, niet boven de kolen leggen, deksel dicht en een uur later heb je een heerlijke kip.
Beercan chicken is ook aan te bevelen.

Door Tweakers user stresstak, zaterdag 14 oktober 2017 12:25

patat friet. Lekker.

Nou is het verhaal geschreven door een Belg uit Berlijn. En ja, wat moet je dan nog.
Hun mayo is zuurder, eigenlijk frietsaus. Velen eten het niet met sate-saus.
Oorlog, kapsalon, zouden ze die in Vlaanderen kennen ?

Zelf maken van patat is inderdaad een eitje. Het voorbakken maakt de aardappel gaar en het afbakken zorgt voor de krokante laag. Simpel en lekker.
En uiteraard frituren in een zware frituurpan met van die blokken vet dat later ook uit je kransslagaderen geschraapt gaat worden.

Door Tweakers user KnoxNL, zaterdag 14 oktober 2017 16:22

Nee, sorry, maar dit:

https://www.youtube.com/watch?v=MCB9jIpNGzY

Kan ik uit eigen ervaring vertellen.

Ik ben nogal een frietliefhebber en reis rustig een paar uur om iets nieuws te proberen.
Toen ze op de Heston manier zelf gemaakt heb zoals in de link waren ze zelfs beter dan van Frituur Martin Zwerts uit Eindhoven (van wie iedereen weet dat je daar de beste commerciele friet koopt)


Door Tweakers user bevgrad, zaterdag 14 oktober 2017 17:42

Ik moest even googlen wat een ajuin was.

Het woord ajuin is ontleend aan het Franse oignon. Het Franse woord gaat op zijn beurt weer terug op de Latijnse vorm ūniōn. Ajuin verdrong in de 13e en 14e eeuw het Nederlandse woord look. Als benaming voor ui is look helemaal verdwenen, maar we zien het nog wel terug in woorden als knoflook en bieslook.

Het woord ui is van oorsprong een Hollands-Utrechtse dialectvorm die ontstond uit de Middelnederlandse vorm uijen, een variant van ajuin. Vanwege de -en aan het eind werd uijen door de sprekers na verloop van tijd als meervoudsvorm opgevat. In de 17e eeuw ontstond daarom het nieuwe enkelvoud ui.

Weer wat geleerd.

Door Tweakers user Snake, zondag 15 oktober 2017 07:33

HenkDePoema schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 15:16:
[...]

De kans dat ik bij een frietchinees (prachtig :D ) naar binnenloop is dan ook niet heel groot!
En als ze me bij de frituur aangapen als een zieke koe vraag ik me af waarvan ze zo ziek zijn geworden ;)
In mijn geboortedorp zit een chinees die de beste frieten maakt in 50 kilometer.

Wat mis ik goede mayonaise bij mijn frieten!

Door Tweakers user prinsvlad, zondag 15 oktober 2017 11:37

Tip voor je kip : Vierseizoenen-peper en Himalaya zout uit de molen , een goede kwaliteits paprika poeder ( zoet ) inwrijven met olie en specerijen daarna laten marineren minimaal 4 uur. Dan een uurtje op een Kamado-grill lekker laten doorroken op ongeveer 160°. Na dat uurtje de kip inpakken in twee lagen vet-bakpapier en drie lagen Alu-folie en goed strak oprollen en terug op de kamado op ca 130°-140° gedurende 2-3 uurtjes.

Lekker met jouw Frieten!. en mayonaise ( en appelmoes ) :)

Door Tweakers user Sissors, zondag 15 oktober 2017 17:40

Net onder Eindhoven gespot, een cafetaria met op de ruiten: "Verse patat!". Kan er niks aan doen ;).

Wel respect overigens, als zolang besteedt (zowel TS als prinsvlad hierboven) aan kip met friet :P.

Door Tweakers user YellowOnline, zondag 15 oktober 2017 19:01

Sissors schreef op zondag 15 oktober 2017 @ 17:40:
Net onder Eindhoven gespot, een cafetaria met op de ruiten: "Verse patat!". [...]
Tsk tsk tsk. Nepbrabander.

[Reactie gewijzigd op zondag 15 oktober 2017 19:02]Door Tweakers user burne, zondag 15 oktober 2017 23:52

Snake schreef op zondag 15 oktober 2017 @ 07:33:
Wat mis ik goede mayonaise bij mijn frieten!
Zelf maken! 2 ei-gelen en een halve eetlepel mosterd mengen. Vervolgens zet je de staafmixer erin en voeg je langzaam 200 milliliter olie toe. Ik zou voor olijfolie gaan, maar alles mag. Als je mooie romige mayonaise hebt voeg je nog een halve eetlepel azijn (of citroensap!) toe, en peper en zout naar smaak.

(De eiwitten klop je stijf met de mixer op standje turbo. Als je de mixerkom om kunt draaien zonder dat je eiwit eruit valt begin je lepel voor lepel 100 gram fijne suiker toe te voegen. Dat schep je op een stuk bakpapier in 12-15 porties, en die bak je anderhalf uur op 100 graden. Verse meringues voor bij de koffie!)

[Reactie gewijzigd op maandag 16 oktober 2017 00:17]


Door Tweakers user burne, maandag 16 oktober 2017 00:17

(ossevet of paardevet is het beste, maar je arts gaat vast niet akkoord)
Als je je friet goed bakt (en jouw handleiding is goed) is het vetgehalte van je friet te verwaarlozen en is het vooral de mayonaise waar je je druk over moet maken.

Je hebt wel een klein frituurpannetje dus ik zou daar niet meer dan een enkele portie friet in bakken. Als je daar twee porties in bakt daalt de temperatuur van de olie teveel, duurt het weer opwarmen te lang en krijg je soppige vette friet.

Door Tweakers user virtualite, maandag 16 oktober 2017 10:25

Ik (omgeving Utrecht) bestel altijd een patatje oorlog of een frietje met. Waar dan ook in Nederland krijg ik precies wat ik verwacht. Uitzondering is wel dat oorlog in het zuiden soms ook nog met ketchup/curry is.

Door Tweakers user wibra, maandag 16 oktober 2017 12:10

frieten natuurlijk. Maar patat of friet kan gewoon als je Nederlander bent. Is gewoon een andere taal. in mijn geboortedorp zeggen we trouwens "petoater" tegen een aardappel (Laarne). waar ik nu woon heb ik altijd het probleem dat mijn frieten aan elkaar bakken, zowel bij het voorbakken als het afbakken. ik moet ze er eigenlijk constant uitpakken en scheiden, kan dus niet 2 minuten weggaan van mijn frieten.Door Tweakers user stuiterveer, maandag 16 oktober 2017 13:02

Man man man, die hele discussie of het nu patat of friet is. Ieder gezond mens weet toch dat het friet is? :D

Door Tweakers user veltnet, maandag 16 oktober 2017 14:52

Frie(d|t) kan alles zijn wat gefrituurd is. Aangezien ze bij de meeste snackbars alles frituren is het voorvoegsel "patat" noodzakelijk en het toevoegsel "friet" overbodig.

Je wilt natuurlijk geen gefrituurde zeecavia krijgen als je vraagt om friet.

Door Tweakers user YourMom, maandag 16 oktober 2017 15:08

Ik woon in Oost-Vlaanderen (bij Dendermonde) en wij zeggen gewoon friet/frietjes... maar amper een paar stappen de deur uit en het is alweer frit/fritten....

ach, maakt niet uit hoe ze heten, als ze maar smaken. _/-\o_

Door Tweakers user bjarky, maandag 16 oktober 2017 15:35

bevgrad schreef op zaterdag 14 oktober 2017 @ 17:42:
Ik moest even googlen wat een ajuin was.

Het woord ajuin is ontleend aan het Franse oignon. Het Franse woord gaat op zijn beurt weer terug op de Latijnse vorm ūniōn. Ajuin verdrong in de 13e en 14e eeuw het Nederlandse woord look. Als benaming voor ui is look helemaal verdwenen, maar we zien het nog wel terug in woorden als knoflook en bieslook.

Het woord ui is van oorsprong een Hollands-Utrechtse dialectvorm die ontstond uit de Middelnederlandse vorm uijen, een variant van ajuin. Vanwege de -en aan het eind werd uijen door de sprekers na verloop van tijd als meervoudsvorm opgevat. In de 17e eeuw ontstond daarom het nieuwe enkelvoud ui.

Weer wat geleerd.
In Tilburg spreken wij een ander dialect waarbij Juin als woord voor ui wordt gelezen.

Maar goed daar zeggen wij ook oanhaanger. :P Dus of het ermee te maken heeft geen idee.

Door Tweakers user kazz1980, maandag 16 oktober 2017 17:05

NTwoO schreef op donderdag 12 oktober 2017 @ 15:51:
Friet is het beste als jij vastkokend aardappelen eerst opsnijden en dan 20 minuten in heel zout water kookt. Dat levert friet op waarbij mensen hun vingers bij opeten. De binnenkant is dan net gepoft aardappel. Mmmmmm. Friet.
Dat effect bereik je ook, maar dan beter, door het eerst in 140 graden voor te frituren... Eerst koken in zout water betekent dat je smaak weg kookt, bovendien verdwijnt het zetmeel laagje waardoor de friet minder knapperig wordt. (nb. Echt goede frieten spoel je na het snijden kort (!) af onder water zodat er slechts een dun laagje zetmeel op de buitenkant blijft zitten - te veel zetmeel aan de buitenkant is ook niet goed)

Door Tweakers user MaartenBE, maandag 16 oktober 2017 17:58

Zelf maken! 2 ei-gelen en een halve eetlepel mosterd mengen. Vervolgens zet je de staafmixer erin en voeg je langzaam 200 milliliter olie toe. Ik zou voor olijfolie gaan, maar alles mag. Als je mooie romige mayonaise hebt voeg je nog een halve eetlepel azijn (of citroensap!) toe, en peper en zout naar smaak.
burne schreef op zondag 15 oktober 2017 @ 23:52:
[...]


Zelf maken! 2 ei-gelen en een halve eetlepel mosterd mengen. Vervolgens zet je de staafmixer erin en voeg je langzaam 200 milliliter olie toe. Ik zou voor olijfolie gaan, maar alles mag. Als je mooie romige mayonaise hebt voeg je nog een halve eetlepel azijn (of citroensap!) toe, en peper en zout naar smaak.

(De eiwitten klop je stijf met de mixer op standje turbo. Als je de mixerkom om kunt draaien zonder dat je eiwit eruit valt begin je lepel voor lepel 100 gram fijne suiker toe te voegen. Dat schep je op een stuk bakpapier in 12-15 porties, en die bak je anderhalf uur op 100 graden. Verse meringues voor bij de koffie!)
Ik heb altijd gedacht dat Nederlanders suiker bij hun mayo deden? Zo nee, waarom is die dan veel zoeter dan in België?

PS: je kan in België zowel "hollandse mayonaise" als "mayonaise" kopen :)

Door Tweakers user 4hvm, maandag 16 oktober 2017 19:05

Tipjes voor de bouillon achteraf:

* de botten en karkasdelen eerst even heet aanbakken geeft meer smaak
* het vooraf breken van de botjes helpt bij het trekken.

Door Tweakers user YellowOnline, maandag 16 oktober 2017 20:43

veltnet schreef op maandag 16 oktober 2017 @ 14:52:
Frie(d|t) kan alles zijn wat gefrituurd is. Aangezien ze bij de meeste snackbars alles frituren is het voorvoegsel "patat" noodzakelijk en het toevoegsel "friet" overbodig.

Je wilt natuurlijk geen gefrituurde zeecavia krijgen als je vraagt om friet.
Ik hoop oprecht dat je dat niet zelf gelooft. o_O

Door Tweakers user virtualite, maandag 16 oktober 2017 20:57

Piet Friet en Adje patatje.... tis allebei lekker met patatsaus... uhhh bedoel fritessaus

Door Tweakers user MarElo, maandag 16 oktober 2017 21:30

Verdomme zeg.

Wil je dit soort dingen niet meer posten.
Zit hier te waterbekken en kwijlen tegelijk :-)

Neehoor top posting, ga zo door.
*even wat kippies bij NYP bestellen :-)

Door Tweakers user burne, maandag 16 oktober 2017 23:13

MaartenBE schreef op maandag 16 oktober 2017 @ 17:58:
Je wilt natuurlijk geen gefrituurde zeecavia krijgen als je vraagt om friet.
Ik stel voor: gefrituurde patatten. Iedereen blij, ook al is het een mond vol. Pommes frites, maar dan vertaald.

Door Tweakers user YellowOnline, dinsdag 17 oktober 2017 09:55

burne schreef op maandag 16 oktober 2017 @ 23:13:
[...]

Ik stel voor: gefrituurde patatten. Iedereen blij, ook al is het een mond vol. Pommes frites, maar dan vertaald.
Gefrituurde patatreepjes dan :) Ik heb trouwens geen idee wat jij gedaan hebt om de verkeerde naam boven de quote te hebben.

Door Tweakers user Bilel, dinsdag 17 oktober 2017 15:18

Je kunt het beste de frites laten inweken in water (5-10 minuten), dan weekt het zetmeel los en voorkom je dat de frites te snel bruin worden tijdens het frituren. Ze de frites daarna weer 5-10 minuten droog zodat het vocht eruit weekt (dit voorkomt condens en uitzetten van het frituurvet tijdens het frituren).

Door Tweakers user Jeetwee, zaterdag 21 oktober 2017 20:20

Nog beter: kip van de BBQ.
Nog nog veel beter: kip van de rotisserie van de BBQ _/-\o_ .

Supertip: kruid de kip ook onder de huid op het vlees voor een nog betere smaakbeleving :P

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.